Vax och Woodcoat behandling

Vax och Woodcoat behandling av plantor är godkänt av FSC och PEFC!
Miljöanpassat och giftfritt snytbaggeskydd. 

På senare tid har det provats att skydda barrotsplantor och täckrotsplantor med vax. Redan 1996 började en värmländsk plantskola med att vaxa täckrotsplantor. Intresset och omfattningen var begränsad då, men under de senaste åren har intresset ökat betydligt för dessa miljöanpassade skydd på plantor. Är du certifierad av FSC eller PEFC så får du inte använda skogsplantor som är behandlade med kemiska snytbaggesydd.

Marknaden för miljöanpassade snytbaggeskydd har ökat mycket de senaste åren, i takt med ökade krav på förändring och att snytbaggeskydden förbättras. Vax och Woodcoat finns numera på både Barrotsplantor och Täckrotsplantor av gran. På Tall har vi skyddat plantorna med Woodcoat.

Ett problem med Snytbaggen är att den kan även klättra över de miljöanpassade snytbaggeskydden och äta på barken ovanför. Det får skogsägaren räkna med. Snytbaggen måste ju äta bark och då kan detta hända. Skydden minskar risken att plantorna allvarligt skadas eller dör. Men det är ingen garanti att plantorna helt klarar sig från skadeinsekten, när du använder dessa miljöanpassade snytbaggeskydd.

 

Gran Barrot med Vax  2021

15-17 cm av plantan vaxas. Plantorna är packade med 5 buntar a´50 plantor i varje säck. Totalt 250 st/säck. Våra provenienser som är vaxade, är Vitebsk Glubokoye med ursprung från Vitryssland. Den är mycket härdig och är lämplig på de flesta marker, men särskilt på frostkänsliga hyggen. Vi har även många andra provenienser som vaxas som Bialystok eller Plantage Torarp samt NO-frö som Vilnius Radviliskio och Vilnius Nemencine. Plantorna är en omskolad 3 årig planta, där vi har sorterat fram 20-40 cm normalstora plantor samt kraftiga och långa 25-50 cm plantor.

 

Gran Barrot med Woodcoat 2021

Omkring 15-25 cm av plantans höjd är behandlat med det förhållandevis nya snytbaggeskyddet Woodcoat. Det är en produkt som bla innehåller Kiselmjöl och sprutas på plantorna. Vi har storlekar som 20-40, 25-50, 30-60 samt 50-70 cm som är behandlade. Provenienserna är Emmaboda, Bialystok Goldap och NO-Fröet Plantage Vilnius Radviliskio.

 

Gran Täckrot med Vax  2021

Plantan är en extra stor 2 årig täckrotsplanta odlad i V94 Air. Ursprunget är Plantage Saleby som är en välkänd proveniens från Sverige. Vi har även NO-Frö som Vilnius Nemencine och NO-plantagen Vilnius Radviliskio. Plantorna är 22-30 cm eller 30-40 cm lång och är packad med 100 st per låda och 5000 st per pall. Vaxet är ungefär 15 cm högt.

 

Gran Täckrot med Woodcoat  2021

Proveniensen Saleby är behandlad med Woodcoat under 2020. Vi har flera olika storlekar som 1 åring och 2 åring. Båda i en stor kruka på 117 cm3.

1-åringen har en medelhöjd på 22 cm och 2 åringen en medelhöjd på hela 30 cm. Plantorna är packade med 150 st per låda. Dessutom har vi en stabil och fin 2 årig gran mellan 20-40 cm och med en medelängd på 30 cm som är odlad i SP90 = Starpot 90 cm3. Här har vi 220 st per låda.

Alla dessa Täckrotplantor i de olika odlingssystemen för 2020 är välväxta och jättefina. Markbered helst när du planterar Täckrotsplantor.

 

Tall Täckrot med Woodcoat  2021

Vi har behandlat Tallplantor med Woodcoat. Vi har olika storlekar på krukan och därmed olika höjd på Tallplantorna. Se mer under fliken Tall Täckrot.

Tallen är slutsåld. Ring om du vill bli uppskriven på väntelistan.